HOE KLEUREN KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken en moet je nog beslissen in welke kleur(en)? Dat is zeker niet gemakkelijk. Keukens kunnen geleverd worden in een grote verscheidenheid aan kleuren en materialen. Sommige mensen worden wel eens overweldigd door het oneindige aanbod. Toch is het een zeer belangrijke keuze, je kiest ze immers niet alleen voor vandaag, maar ook voor vele jaren verder.

 

WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?

  • Keuze vloer: Dit is vaak het minst aanpasbare element in een keuken. 
  • Keuze werkblad: Dit is een onderdeel van de keuken dat je ook niet zomaar vervangt dus zorg ervoor dat de kleur van je kasten en werkblad goed samen gaan. 
  • Lichtinval in de keuken: Als er weinig lichtinval is, kun je misschien beter voor een lichtere tint van keuken gaan.
  • Persoonlijke smaak: Kleuren kunnen inspelen op je gemoedstoestand. Zo brengen warme kleuren gezelligheid tegenover koude kleuren die eerder een frisser sfeertje oproepen. Kies kleuren waar je je goed bij voelt.

KLEUREN COMBINEREN?

We gaven reeds aan dat je bij je keuze van kleuren rekening moet houden met de keuze van vloer en werkblad. Er bestaan geen foute kleuren, wel foute kleurencombinaties. Het gebruik van meerdere kleuren in een keuken kan een uitdaging zijn. Het gebruik van een kleurenwiel kan hierbij een hulpmiddel zijn.

 

WARME VERSUS KOUDE KLEUREN

De kleuren aan de blauwe zijde van het wiel noemt men koude kleuren. En de kleuren aan de rode zijde zijn warme kleuren. Je kan het een beetje vergelijken met de temperatuurs-aanduiding op een keukenkraan. Koude kleuren kunnen een ruimte groter doen lijken. Warme kleuren daarentegen doen het tegenovergestelde. Deze kunnen een groter keukenruimte wat knusser en gezelliger maken.

We zetten hier 3 mogelijke kleurencombinaties op een rij

HARMONIEUZE KLEUREN

Deze combinatie is gebaseerd op het gebruik van een gekozen primaire kleur plus een kleur links of rechts daarvan op het kleurenwiel. Deze kleuren zorgen samen voor eenheid en geven een ontspannend gevoel.

COMPLEMENTAIRE KLEUREN

Deze kleuren liggen tegenover elkaar op het kleurenwiel. Complementaire kleuren zorgen voor een contrast dat goed samen gaat. Deze kleuren versterken elkaar en doen een ruimte er levendiger uitzien.

MONOCHROME KLEUREN

Deze combinatie bestaat uit de verschillende tinten van 1 kleur. Ook wel toon-op-toon kleuren genaamd. Zo ontstaat er een rustige uitstraling die, afhankelijk van de gekozen kleur, heel warm of koel kan zijn. Dit wordt vaak aangevuld met contrasterende details en accessoires. Zo kan aan een koele kleurencombinatie bv. een materiaal als hout toegevoegd worden voor een iets warmer totaal-effect. Deze kleurencombinaties worden vandaag vaak in keukens toegepast met de kleuren zwart, wit en grijstinten.

NEUTRALE KLEUREN 

Neutrale kleuren laten zich makkelijk met iedere stijl combineren en zijn allesbehalve saai. We zetten ze hier alle vier even op een rijtje:

POPULAIR WIT

Velen kiezen voor wit omdat dit een tijdloze kleur is die zich makkelijk met andere kleuren laat combineren. Zo past iedere kleur werkblad probleemloos hierbij. Een witte keuken straalt ook netheid uit. Deze kleur komt in eender welke stijl mooi tot zijn recht. Afhankelijk van de stijl kan je ook kiezen uit verschillende tinten wit, van eerder klassiek crèmewit tot strak en hip ijswit.

OPVALLEND ZWART 

In een lichte en ruime keuken komt deze kleur heel mooi tot zijn recht. De trend naar zwart is een opvallend succes. Met deze kleur kun je heel wat mooie contrasten vormen. Gaande van luxueus glanzend tot stoer mat zwart. Schrik voor vele vingervlekken bij deze kleur? Kies dan voor een anti-fingerprint materiaal. 

MEER DAN VIJFTIG TINTEN GRIJS

Van deze kleur wordt vaak gedacht dat ze onuitgesproken saai is, maar dat is zeker niet zo. Het is net zoals wit wel een redelijk veilige kleur, die je heel mooi en makkelijk kan combineren. De combinatie met zowel felle kleuren als zachte natuurtinten is steeds geslaagd. Ook de combinatie met eender welke houtprint zorgt voor een tijdloos elegant resultaat. Met grijs hou je alle opties open en kan je naar hartelust combineren.

GEZELLIG BRUIN

De kleur bruin zorgt in een interieur onmiddellijk voor een warme sfeer. Alle kleuren die samen met bruin in de natuur voorkomen, zijn mooi in harmonie hiermee. Er kan ook met contrast gespeeld worden. Zo zorgt warm knus bruin in combinatie met een koel verruimend wit voor een fijn ruimtelijk effect.

Los van alle theorie moeten we besluiten dat het kiezen vooral een kwestie van persoonlijke smaak blijft. Dus combineer er met allerlei kleur- en materiaalstalen gerust op los tot het, naar jouw gevoel, helemaal goed zit samen. Zoals het oude spreekwoord zegt “over smaken en kleuren valt niet te twisten”.

 


Lees meer

Een spoelbak kiezen voor je keuken?

Welke oven past het beste bij je?

Welk materiaal kies je voor je keuken?

Hoe kies je de juiste kraan?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kookplaat?

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
WELKE VERLICHTING KIES JE VOOR DE KEUKEN?

WELKE VERLICHTING KIES JE VOOR DE KEUKEN?

03/03/2023


De keuken beschikt vandaag meer dan ooit over een veelzijdig karakter. Het is niet alleen een werkplek waar je goed moet kunnen zien, maar ook een ontmoetingsplaats waar het gerust wat gezelliger mag ogen. Die verschillende taken brengen verschillende wensen met zich mee. De keuze van verlichting speelt dan ook een belangrijke rol in de keukeninrichting. Wie daar liever niet te licht over gaat, geven we graag wat extra tips en informatie mee.

Lees meer

Lees meer

WELKE OVEN PAST HET BESTE BIJ JE?

WELKE OVEN PAST HET BESTE BIJ JE?

09/03/2023


Er bestaan heel wat verschillende soorten ovens, er eentje kiezen is geen makkelijke taak. Naast bakken, krijgen ovens nu heel wat meer functies mee. Denk maar aan stoom-functies, magnetron-functies, grill-functies, combi-functies... Bij het kiezen van een oven is het belangrijk jezelf de vraag te stellen over hoe je deze wenst te gebruiken. Misschien bestaan er ovenfuncties die jou het dagelijkse leven makkelijker maken? We zetten graag de diverse types en feiten eens op een rij.

Lees meer

Lees meer

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KOOKPLAAT?

20/03/2023


Een goede kookplaat is onmisbaar in de keuken. Het is ongetwijfeld één van de meest gebruikte objecten bij velen. Maar er eentje kiezen kan, door het grote aanbod en de vele snufjes, best moeilijk zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat is voor jou belangrijk?

Lees meer

Lees meer

Zomersluiting

Zomersluiting

12/07/2022


Beste klanten, Graag delen wij u mee dat we deze zomer collectief gesloten zijn vanaf zaterdag 15/7 tot en met maandag 31/7. Vanaf dinsdag 1/8 zijn wij terug open! Prettige zomervakantie!

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer