WELKE OVEN PAST HET BESTE BIJ JE?

Er bestaan heel wat verschillende soorten ovens, er eentje kiezen is geen makkelijke taak. Naast bakken, krijgen ovens nu heel wat meer functies mee. Denk maar aan stoom-functies, magnetron-functies, grill-functies, combi-functies,.. Bij het kiezen van een oven is het belangrijk jezelf de vraag te stellen over hoe je deze wenst te gebruiken. Misschien bestaan er ovenfuncties die jou het dagelijkse leven makkelijker maken? We zetten graag de diverse types en feiten eens op een rij.

 

WELKE TYPES OVEN BESTAAN ER?

 

CONVENTIONELE OVEN

Dit type oven is de oude klassieker onder de ovens die nu op de markt zijn. Het beschikt over twee weerstanden, boven- en onderaan, die de lucht verwarmen. In deze oven kun je vrijwel alle gerechten bereiden. Het is een degelijke bakoven zonder toeters en bellen.  Enig minpuntje is dat je slechts één schotel tegelijk kunt bereiden.

Tegenwoordig kunnen de onder- en bovenwarmte los van elkaar ingesteld worden. Dit is erg handig als je bv. alleen nog de bodem van je pizza wilt afbakken. Je kan het gerecht precies laten garen zoals je wil, zonder een onder- of bovenkant aan te laten branden. Daarnaast zijn ze nu ook vaak uitgerust met een grill bovenaan. Dit type oven is ideaal voor de bakliefhebbers.

HETELUCHTOVEN

Dit is een conventionele oven die met een extra ventilator wordt uitgerust achteraan. Deze ventilator blaast de lucht langs alle zijden van de oven. Zo zorgt dit voor een gelijkmatige verdeling van de lucht in de hele oven. Hierdoor kan je meerdere schotels op verschillende niveaus tegelijkertijd klaarmaken. Dit is zeker handig voor een groter gezin. Nog een extra voordeel is dat bij warmtecirculatie voorverwarmen niet nodig is. Enig nadeel t.o.v. een conventionele oven is dat gerechten iets droger kunnen worden.

TURBO HETELUCHTOVEN

De type heteluchtoven verwarmt nog sneller omdat er een extra warmte-element voor de ventilator zit. Hierdoor is de lucht al heet voor deze de oven wordt ingeblazen en wordt de baktijd van gerechten iets korter.

MICROGOLF

Een microgolf wordt vooral gebruikt om snel voedsel op te warmen of iets te ontdooien. Maar je kan het ook gebruiken om maaltijden te bereiden. Deze zijn sneller klaar dan in een oven. Wanneer je aan een eenvoudige microgolf genoeg hebt, hoef er niet perse eentje met een heleboel functies aan te schaffen.

Een microgolf verhit voedsel met microgolven. Deze microgolven brengen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt warmte vrij. Daardoor warmt het veel sneller op dan een oven. Voor een gelijkmatige opwarming moeten de microgolven evenredig verdeeld zijn over het gerecht. Sommigen zijn uitgerust met een plateau die ronddraait, andere met een antenne die zelf ronddraait. Er zijn er ook die beide systemen combineren. Welk systeem het beste is, is moeilijk te zeggen. Het is vooral belangrijk om te letten op de beschikbare binnenruimte die je wenst.

MULTIFUNCTIE-OVEN

Een multifunctionele oven beschikt over meerdere functies waaruit je kan kiezen. Hierin kan je vrijwel alles klaarmaken en verschillende bereidingswijzen afwisselen. Je kan bv. kiezen uit een bereiding met boven- en onderwarmte, hetelucht, turbo hetelucht, stoom of magnetron. 

COMBI-(MICROGOLF)OVEN

Dit toestel kan je gebruiken als microgolf én oven. Je kan er gerechten in bakken, opwarmen, ontdooien en nog zoveel meer. Wanneer je maar beperkt plaats hebt voor één toestel in de keuken, dan is dit zeker een interessante keuze. Je bespaart er ook geld mee omdat twee afzonderlijke toestellen samen duurder uitvallen dan eentje. Vergis je wel niet, er is een verschil tussen een combi-oven en een combi-microgolfoven! Een combi-oven is een volwaardige oven met een microgolf-functie. Bij een combi-microgolf daarentegen ligt de nadruk vooral op de microgolf-functies met een extra grill- en heteluchtfunctie. Tip: wanneer je de oven- en microgolf-functie samen gebruikt, wordt de bereidingstijd van je gerecht gehalveerd.

STOOMOVEN

Een stoomoven zet water om in stoom om je gerechten mee te garen. Dit zorgt voor een gelijkmatige en snelle opwarming waarbij smaak, vitamines en vorm van het voedsel beter bewaard blijven dan bij een bereiding in een traditionele oven. Dankzij de vochtige hitte droogt het voedsel niet uit. Je kan qua uitvoering kiezen tussen een model met een waterreservoir of een rechtstreekse wateraansluiting. 

In stoomovens kan je je voeding ook gaan ‘regeneren’. Hierbij warmt de stoom het bereid voedsel weer op en lijkt het net alsof het vers bereid was. Dit in tegenstelling tot een microgolf waarbij voedsel tijdens het opwarmen vaak een beetje uitdroogt. Een stoomoven is perfect voor wie niet bang is van een beetje vernieuwing en graag met gezonde voeding bezig is.

Sommige gerechten, zoals vlees, brood en gebak, kan je niet bereiden met een stoomoven. Als dat een probleem is, kan je kiezen voor de combi-stoomoven.

COMBI-STOOMOVEN

Dit type oven combineert de stoomfunctie met hetelucht en eventuele grillfunctie. 

De combi-stoomoven biedt een veelvoud aan bereidingsmogelijkheden. Je hoeft geen vet of olie meer te gebruiken en je gerechten behouden hun originele, frisse kleur en krijgen een knapperige bite. Dat is niet alleen gezonder, maar ook heel smaakvol!

3 - IN - 1 OVEN

Dit type multifunctie-oven combineert maar liefst 3 oven-functies: opwarmen, bakken en stomen. Dat kan zeker praktisch en ruimtebesparend zijn.

 

WAARMEE REKENING HOUDEN BIJ JE KEUZE?

 

AFMETINGEN OVEN

Over het algemeen bestaan er 4 verschillende formaten van ovens. De meest gekozen oven voor een gemiddeld gezin is 60 centimeter breed en diep. Indien er iets meer rekening moet gehouden worden met de beschikbare plaats in de keuken zijn er de compacte ovens van 45cm of 38cm hoog. Dit formaat is ook zeker interessant voor alleenstaanden of gezinnen waar relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de oven. Zo’n compact model bespaart bovendien ook extra energie uit. 

Ben je iemand die graag en veel gebruik maakt van de oven en daarbij liefst met grote brede schalen zou werken? Dan is een XL oven van 90cm breed misschien wel iets voor jou. Je kan er zonder problemen 2 kerstkalkoenen tegelijk in kwijt. Een grotere oven betekent ook wel meer energieverbruik en een langere opwarmtijd. Het is verstandig zijn om niet voor overdreven grote oven te kiezen als dat niet nodig is.

 

 

REINIGINGSFUNCTIES

Een oven moet regelmatig schoongemaakt worden. Heb je hier een broertje aan dood dan is een zelfreinigende oven misschien iets voor? We sommen de verschillende mogelijkheden hier even voor je op:

Pyrolyse-reiniging 

Ovens met pyrolyse zijn zelfreinigend. Naargelang het model, neem je eerst de bakplaten, roosters en/of geleiders uit de oven. Daarna hoef je enkel het programma in werking te zetten. De ovendeur vergrendelt zichzelf waarna de temperatuur oploopt op tot meer dan 500 °C. Alle voedselresten en spatten worden bij deze hoge temperaturen volledig verkoold. Nadien blijft enkel een laagje stof over dat je gemakkelijk  met een spons of vochtige doek kan verwijderen. Gedaan met schrobben dus! 

De ovenwanden zijn hierbij uitgevoerd in speciaal email, dat tot 500°C kan verdragen. Het enige nadeel aan deze functie is het hoge energieverbruik.

Katalyse-reiniging 

Ovens met katalyse zijn zelfontvettend. Dit type oven is uitgerust met  een katalysator die de ovenlucht tijdens het koken zuivert.  De katalysator verwijdert vet- en geurstoffen door oxidatie wanneer de temperatuur hoger is dan 180°C. Dit voorkomt dat de oven vuil wordt, waardoor er bijna geen extra reiniging meer nodig is. 

Deze ovens zijn ook uitgerust met een speciaal soort coating op de wanden die zich dankzij de gladheid eenvoudig laat reinigen met een vochtige doek. Let wel op: de katalyse werkt voor verwijdering van vet maar niet van suiker. Het is ook aan te raden je oven nog 10 tot 15 minuten na het bakken te laten draaien om zo de katalysewanden te regenereren.

Hydrolyse-reiniging 

Ovens met hydrolyse hebben een deels geautomatiseerd reinigingssysteem. Voor hydrolyse is een halve liter water en een druppel afwasmiddel nodig. Dit wordt op de bodem van de oven geplaatst en en het zelfreinigingsprogramma wordt ingeschakeld. De oven zal dan zo’n 4 minuten met de onderste weerstand opwarmen tot 60°C. Het mengsel van water en detergent verdampt en condenseert op de wanden en de ovendeur. Hierna volgt een inwekingscyclus van zo’n 20tal minuten om het vuil los te weken. Op het einde van deze cyclus moet je enkel het losgeweekte vuil met een spons wegvegen.

Heb je er een hekel aan om resten op de vaak moeilijk bereikbare plekjes achterin of tegen de zijwanden van je oven weg te schrobben? Dan is het verstandig om hiermee rekening bij het kiezen van je nieuwe oven. De afwerking van de binnenkant van de oven speelt ook een grote rol bij het schoonmaken. Indien de binnenkant vervaardigd is uit een geëmailleerd staal, wordt deze ook minder snel vies dan bij RVS.

 

DESIGN OVEN

Omdat een oven voor een groot deel in het zicht zit, is het design van de oven ook niet onbelangrijk. Uiteraard is smaak een persoonlijke kwestie, maar het is verstandig om voor iets te kiezen dat ook bij de rest van de keuken en de apparatuur past. Zo bestaan er ovens uitgevoerd in verschillende kleuren en materialen.

BEDIENING OVEN

De bediening van de oven krijgt tegenwoordig ook steeds meer aandacht. Draaitoetsen, druktoetsen, tiptoetsen en touchdisplays zijn allemaal mogelijk. Een duidelijke display helpt om snel de verschillende functies van de oven eigen te zijn. Zo wordt het gebruikt van de oven wat eenvoudiger. Het bedieningspaneel speelt daarnaast ook een rol bij het uiterlijk van de oven. Hierop wordt de resterende tijd, temperatuur en een klokje getoond. 

 

EXTRA FUNCTIES DIE VAN BELANG KUNNEN ZIJN?

In tegenstelling tot de vroegere klassieke conventionele (bak)oven is de oven van nu tot veel meer in staat. Dankzij geavanceerde oveninstellingen en slimme voorgeprogrammeerde menu’s kan een gerecht (bijna) nooit meer fout gaan. 

Een greep uit de revolutionaire mogelijkheden  van nu:

Timerfunctie

Een timerfunctie helpt bij het plannen van je maaltijd, zodat deze op tijd op tafel staat. En de automatische regeling van de kooktijd zorgt voor gemak.

Ontdooifunctie

Met deze functie kun je voedsel uit de diepvries sneller laten ontdooien, zonder het te koken of te warm te laten worden. De temperatuur in de oven zal iets hoger worden dan de kamertemperatuur. Deze warme lucht zal door de oven gecirculeerd worden om het ontdooiproces verder te versnellen.
 

Automatische programma’s

Met deze elektronische programmaregeling hoef je enkel het type bereiding te selecteren en het gewicht. De programmaregeling die alle recepten in zijn geheugen staan heeft, geeft de ideale temperatuur , vochttoevoer en bereidingstijd aan.

Door deze handige voorgeprogrammeerde recepten is het eenvoudig om je maaltijd te bereiden. Heb je zelf een gerecht dat niet in het oven-programma’s is opgenomen? Kies dan voor een apparaat waarbij je deze instellingen kan opslaan.

 

 

Braadthermometer

Deze  vleesthermometer, die in het vlees gestoken wordt, meet nauwkeurig de kerntemperatuur in het vlees en geeft dit door aan de oven. Deze kan dan uitschakelen of een signaal geven als de juiste temperatuur is bereikt.

Smart Connect

Wist je dat er geconnecteerde ovens bestaan die je het leven nog eenvoudiger kunnen maken? Wil je de oven als voorverwarmen terwijl je nog onderweg bent? Of een melding op je smartphone ontvangen wanneer het eten klaar is? Dat kan! Met deze functie kan je je oven met een wifi-verbinding vanuit je luie zetel besturen

Extra accessoires

Bij de meeste ovens worden extra zaken bijgeleverd zoals een bakplaat en roosters van verschillende hoogtes. Afhankelijk van de functies van de oven, worden er nog specifieke extra accessoires bijgeleverd. De mogelijkheden verschillen per fabrikant en model oven. Bij sommige ovens zijn accessoires optionele extra's waar je voor moet bijbetalen. Zoals bv. een pizzasteen waar je op authentieke wijze pizza's op kunt klaarmaken.

 

CONCLUSIE

Welke oven het beste bij je past, hangt af van je wensen. Gebruikt je de oven meerdere keren per week of één keer in de maand? Kookt je voor één of twee personen of voor een groter gezin? Ben je een echte bakprins(es) of wil je enkel maaltijden kunnen opwarmen? Kies zelf de oven die het beste bij je aansluit.

 


Lees meer

Welk materiaal kies je voor je keuken?

Hoe kies je de juiste kraan?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kookplaat?

Welke koelkast kies je voor jouw keuken?

Hoe kies je de juiste dampkap voor jouw keuken?

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
HOE KIES JE DE JUISTE KRAAN?

HOE KIES JE DE JUISTE KRAAN?

14/02/2024


Een keukenkraan is een dagelijks veel gebruikt onderdeel in iedere keuken. Toch wordt dit vaak bij de aankoop van een keuken als een laatste detail behandeld, waar (te) weinig aandacht wordt aan besteed. Handen wassen, groenten spoelen, afwassen, schoonmaken, emmers of kookpotten vullen,... een gebruiksvriendelijke kraan is belangrijk in je keuken. Om een weldoordachte keuze te maken, brengen we je graag op de hoogte van de verschillende mogelijkheden.

Lees meer

Lees meer

WAT KOST EEN NIEUWE KEUKEN?

WAT KOST EEN NIEUWE KEUKEN?

17/09/2024


Regelmatig krijgen we bij een eerste bezoek aan onze toonzaal wel eens de vraag 'Wat kost een nieuwe keuken?' Een simpele vraag zonder pasklaar antwoord. Omdat we het belangrijk vinden dat u goed geïnformeerd keuzes maakt, zetten we deze vraag graag even uitgebreid op het menu.

Lees meer

Lees meer

10 trends in de keuken van 2019 op een rij

10 trends in de keuken van 2019 op een rij

12/02/2019


Trends zijn meer dan een oppervlakkige uiting of een poging om aan te zetten tot consumptie. Ze zijn het resultaat van verscheidene studies naar mens en maatschappij in een poging om iets te creëren dat aansluit bij de wensen en behoeften van klanten vandaag en morgen. Het is een expressie van wat er leeft in de samenleving. Alles verandert voortdurend, zo ook keuken en interieur.
 Graag delen we met jullie de trends die dit jaar opvallen!

Lees meer

Lees meer

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

12/02/2024


De spoelbak is een veelgebruikt en onmisbaar onderdeel in iedere keuken. Niet enkel afwassen, maar ook spoelen, afgieten, ontdooien,... Ook wanneer je een vaatwasmachine hebt, blijft een functionele spoeltafel belangrijk. Toch wordt er bij de aanschaf vaak niet veel aandacht aan geschonken. Dat is best te begrijpen, maar toch ook jammer. We schenken hier dan ook graag even wat meer aandacht aan de ruime keuze.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer