WELKE KOELKAST KIES JE VOOR JOUW KEUKEN?

Een koelkast is een veelgebruikt apparaat in iedere keuken. Er bestaan heel wat verschillende types die, door allerlei extra functies, tegenwoordig veel meer kunnen dan enkel voedsel en dranken koelen. Hoe kies je nu welk type je het beste koopt voor in je nieuwe keuken?

 

VELE MODELLEN, VAN KLEIN NAAR GROOT

Laten we eerst even kijken naar de verschillende modellen. Daarna zetten we de andere belangrijke elementen zoals inhoud en energieverbruik graag even op een rijtje.

ONDERBOUWKOELKAST

Deze past prima onder het werkblad en wordt vaak gekozen in een keuken met weinig ruimte. Het is de ideale koelkast voor een eenpersoonshuishouden.  Dit model kan ook gekozen worden met een klein vriesvak.

INBOUWKOELKAST

Deze is qua uitvoering hoger dan een onderbouwkoelkast en wordt volledig geïntegreerd in een kolomkast in de keuken. Deze 1-deurs koelkast is verkrijgbaar in verschillende inbouwhoogtes: 88cm - 103cm - 122,5cm - 140cm - 178cm. Dit model is naar wens ook verkrijgbaar met een beperkt vriesvak bovenaan in de koelruimte. 

KOEL-VRIES COMBINATIE

Dit model is er eentje met een ruim diepvriesvak onder het koelgedeelte die je afzonderlijk met een aparte deur kan openen. Zo warmt het vriesgedeelte niet op telkens je iets uit de koelkast pakt. Meestal zijn er 2 of 3 aparte vriesladen voorzien onderaan. Nieuw zijn de XXL modellen die met 193,5cm hoog en 70,8cm breed heel wat ruimte bieden.

AMERIKAANSE KOELKAST 

Hierbij worden koel- en vriesgedeelte niet boven elkaar geplaatst, maar naast elkaar. Een Amerikaanse koelkast heeft dus twee deuren, waarbij het totale volume groter is dan bij een gewone koel-vries combinatie. Vaak beschikken deze Amerikaanse modellen over een ice dispenser met gekoeld water en een ijsblokjesverdeler. Hiervoor dient er dan wel een wateraansluiting voorzien te worden. Er is ook een extra kost aan verbonden door waterfilters die af en toe vervangen moeten worden. Dit type koelkast verslindt iets meer energie.

SIDE BY SIDE

Een Amerikaanse koelkast wordt ook wel Side-by-Side genoemd. Maar er bestaan naast de Amerikaanse ook bredere Europese modellen van 120cm breed. Waarbij koelkast en diepvries even breed naast elkaar zijn voorzien.

FRENCH DOORS

Bij dit type vrijstaande koelkast zit het brede koelgedeelte bovenaan en het vriesgedeelte onderin. Deze koelkast heeft bovenaan 2 openslaande deuren met bredere legplanken. Ideaal voor het koel houden van grote schotels. Het vriesgedeelte onderin bestaat meestal uit 1 of 2 laden over de volle breedte. Zo heb je een makkelijk overzicht over de hele inhoud.

HOE BEPAAL JE DE JUISTE CAPACITEIT VOOR JE GEZIN?

De eerste vraag die je je wellicht stelt, is hoe groot je best jouw koelkast voorziet. De inhoud die je nodig hebt, hangt uiteraard af je gezinssamenstelling, maar ook van je eetgewoonten en aankoopgedrag. De hoeveelheid die je in je koelkast kwijt kan, wordt aangegeven met een inhoud in liters. Een eerste criterium om het juiste aantal liters te kiezen is jouw gezinssamenstelling. Liters op zich zegt niet zoveel, maar algemeen wordt het volgende gesteld:

 • tot 150 liter: geschikt voor 2 personen
 • 150 tot 250 liter: geschikt voor 4 personen
 • 250 liter of meer: geschikt voor gezin met meer dan 4 personen

Hoe meer gezinsleden aanschuiven aan tafel, hoe meer eten en drank er gekoeld moet worden. Je moet ongeveer 100 liter rekenen voor één persoon en 50 à 60 liter per bijkomende persoon. Toch speelt ook het aankoopgedrag een rol. Hoe vaak doe je boodschappen? Ben je iemand die grotere hoeveelheden ineens aankoopt of liever meerdere malen per week verse aankopen doet? 

Indien je als gebruiker liever slechts één keer per week inkopen doet, speelt ook de koeltechnologie een belangrijke rol. Er bestaan ondertussen technologieën die een veel langere bewaring van vers voedsel kunnen garanderen.

 

WELKE KOELKASTTECHNOLOGIEËN BESTAAN ER?

 • STATISCHE KOUDE

Dit is de standaardtechnologie voor koelkasten die al vele jaren de norm is. De koude wordt op één of op een aantal vaste plaatsen binnen de koelruimte gecreëerd.
De temperatuur in deze koelkast is niet gelijkmatig verdeeld. Omdat warmte de neiging heeft om te stijgen zal het hoger in de koelruimte warmer zijn. En hoe verder van de rugwand weg, hoe warmer. Dit betekent dat je hier je boodschappen best rangschikt en plaatst op type voedsel: Zuivelproducten, vlees en vis bovenaan - gekookt voedsel in het midden - groenten en fruit onderaan

 • DYNAMISCHE KOUDE

Deze technologie is vergelijkbaar met bovenstaande, maar dankzij een extra ventilator wordt de koude lucht gelijkmatig verspreid in de koelruimte. Hierdoor is de temperatuur overal hetzelfde in de koelkast en wordt voedsel nog beter bewaard. En telkens wanneer de koelkastdeur geopend werd, zorgt deze dynamische koeling ervoor dat de ingestelde temperatuur sneller terug hersteld wordt.

 • NO-FROST

Deze technologie zorgt voor een automatische ontdooiing en is zeker interessant als je gaat voor een koelkast met vriesvak. De ventilator die de lucht uit de koelruimte aanzuigt, om deze een in een apart compartiment te koelen, onttrekt die lucht van alle vocht. Deze droge koude lucht wordt dan opnieuw de koelruimte in geblazen. Doordat het vocht automatisch wordt afgevoerd, ontstaat er geen ijsafzetting. Zo hoef je je koelkast en diepvriezer niet meer te ontdooien en bespaart dit energie. Wel enig nadeel is dat deze technologie onverpakte levensmiddelen uitdroogt en luchtdicht verpakken waar mogelijk is aangewezen.

 • 0°C - ZONE

In deze zone ligt de temperatuur altijd rond het vriespunt en wordt er met verschillende vochtigheidsgraden gespeeld. Deze technologie wordt meestal enkel in een apart compartiment van grotere types koelkasten toegepast. Vaak bestaat deze 0°C zone dan uit een ‘droge zone’ en een’ vochtige zone’. Die droge zone is perfect voor de langere bewaring van verpakte vis en vlees. En in de vochtige zone kan je onverpakte groenten en fruit langer vers en knapperig houden.

 

 

HOE KAN JE BESPAREN OP HET ENERGIEVERBRUIK?

Koelkasten zijn één van de grote energieverbruikers in huis. Wil je daar graag op besparen? Kies dan een koelkast die zo zuinig mogelijk met energie omgaat. Hou rekening met de energieklasse van een koelkast. De zuinigste koelkasten hebben momenteel een A-B-C of D label. Koelkasten met een klasse F of G worden niet meer verkocht in de winkels uit respect voor het milieu. 

Extra tips voor een lager energieverbruik:

 • Open je koelkast niet onnodig.
 • Sluit de deur altijd goed.
 • Leg geen warme producten in je koelkast. 

 

WAAR KAN JE NOG OPLETTEN QUA GEBRUIKSGEMAK?

 • Geluidsniveau

Wanneer je een open keuken hebt, kan een lawaaierige koelkast best hinderlijk zijn. Door te kiezen voor een stiller model, dat minder dan 40dB produceert, verstoord je de rust in huis niet. 

 • Digitale display

Wil je de temperatuur in je koelkast makkelijk kunnen regelen en aflezen? Kies dan voor eentje met een digitaal scherm.

 • Stroomuitval

Door te kiezen voor een koelkast met langer bewaartijd bij stroomuitval (autonomie) voorkom je onaangename verrassingen.

 • SoftClose deur

De koelkastdeur blijft niet langer meer op een kier open staan. De deur wordt vanaf een openingshoek van 15 à 20° zacht gesloten door middel van een geïntegreerde deurdemper.

 

 • Montagesysteem

Bij de inbouwmodellen kunnen we twee belangrijke systemen onderscheiden: 

sleepdeursysteem: Dit is een gemakkelijk te monteren systeem waarbij de deur van de koelkast met een sleepgeleider aan het keukenfront bevestigd wordt. Hierbij heeft de frontdeur ook nog zijn eigen scharnieren die bevestigd zitten. Dit systeem is iets minder stabiel.

deur-op-deur systeem: Dit is een stabieler systeem waarbij de frontdeur vast zit aan de koelkastdeur. Het systeem draait volledig op de koelkastscharnieren en beide deuren maken geen beweging ten opzichte van elkaar.

 

BESLUIT?

De prijzen tussen de verschillende modellen kunnen best uiteenlopen. Meestal heeft dat te maken met de energieprestaties en extra functies. Duurdere modellen presteren vaak beter qua energieverbruik en beschikken over een dynamische koeling. Ook profiteer je bij deze duurdere modellen vaak van extra functies, zoals bv. No-Frost. Aan jou de keuze waar je het liefst jouw budget aan spendeert.

 


Lees meer

Hoe kies je de juiste dampkap voor jouw keuken?

Een keuken met of zonder grepen?

Hoe kleuren kiezen voor je keuken?

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

12/02/2024


De spoelbak is een veelgebruikt en onmisbaar onderdeel in iedere keuken. Niet enkel afwassen, maar ook spoelen, afgieten, ontdooien,... Ook wanneer je een vaatwasmachine hebt, blijft een functionele spoeltafel belangrijk. Toch wordt er bij de aanschaf vaak niet veel aandacht aan geschonken. Dat is best te begrijpen, maar toch ook jammer. We schenken hier dan ook graag even wat meer aandacht aan de ruime keuze.

Lees meer

Lees meer

WELKE VERLICHTING KIES JE VOOR DE KEUKEN?

WELKE VERLICHTING KIES JE VOOR DE KEUKEN?

15/02/2024


De keuken beschikt vandaag meer dan ooit over een veelzijdig karakter. Het is niet alleen een werkplek waar je goed moet kunnen zien, maar ook een ontmoetingsplaats waar het gerust wat gezelliger mag ogen. Die verschillende taken brengen verschillende wensen met zich mee. De keuze van verlichting speelt dan ook een belangrijke rol in de keukeninrichting. Wie daar liever niet te licht over gaat, geven we graag wat extra tips en informatie mee.

Lees meer

Lees meer

HOE KIES JE DE JUISTE DAMPKAP VOOR JOUW KEUKEN?

HOE KIES JE DE JUISTE DAMPKAP VOOR JOUW KEUKEN?

07/02/2024


Een dampkap is onmisbaar in de keuken. Hiermee zuig je tijdens het koken alle vrijgekomen kookgeuren en -dampen af en houd je vetten en vuiltjes vast. Maar het kiezen van de juiste dampkap voor je keuken is niet zo eenvoudig. Er zijn heel wat factoren die een rol spelen om van een maximaal comfort en hygiëne te kunnen genieten. Het uitzicht van een dampkap kan belangrijk zijn, maar zeker ook de functionaliteiten. We zetten ze graag allemaal even op een rijtje voor je.

Lees meer

Lees meer

WELK KEUKENWERKBLAD IS DE BESTE KEUZE?

WELK KEUKENWERKBLAD IS DE BESTE KEUZE?

20/02/2024


Je werkblad is zonder twijfel een heel belangrijk element in de keuken. Sta er dus op voorhand goed bij stil welke verwachtingen je eraan wil stellen. De keuze van een werkblad zal verschillen van gebruiker tot gebruiker. Er bestaat hierbij niet zoiets als dé beste keuze voor iedereen. Al wil de meerderheid toch wel graag een werkblad dat onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en duurzaam is voor gebruik. Er zijn een heleboel vragen die de keuze van je werkblad mee bepalen. Graag zetten we alle materialen met hun voor- en nadelen eens even in de kijker.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer