EEN SPOELBAK KIEZEN VOOR JE KEUKEN?

De spoelbak is een veelgebruikt en onmisbaar onderdeel in iedere keuken. Niet enkel afwassen, maar ook spoelen, afgieten, ontdooien,... Ook wanneer je een vaatwasmachine hebt, blijft een functionele spoeltafel belangrijk. Toch wordt er bij de aanschaf vaak niet veel aandacht aan geschonken. Dat is best te begrijpen, maar toch ook jammer. We schenken hier dan ook graag even wat meer aandacht aan de ruime keuze. 

 

MATERIAALKEUZE VOOR JOUW SPOELBAK

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Bij het kiezen van de juiste spoelbak spelen zowel esthetische als praktische redenen een rol. Het materiaal moet ten eerste bij de uitstraling van je keuken passen en ten tweede ook tegen een stootje kunnen. Het onderhoudsgemak is ook erg belangrijk bij een spoelbak. Kies dus slim!

 

INOX SPOELBAKKEN

Een spoelbak in roestvrij staal komt het meeste voor. Het is een erg stevig, duurzaam en betaalbaar materiaal. Het is bovendien ook zeer hygiënisch omdat bacteriën zich er moeilijk aan hechten. Inox valt makkelijk te combineren met andere materialen. 

Het is bestand tegen hoge temperaturen en makkelijk te reinigen. Enig nadeel is wel dat ze gevoelig zijn voor krassen en dat kalk- of vetvlekken meer opvallen. Naast het bekende gladde inox zijn er ook wel enkele bewerkte varianten met een oppervlak in linnenmotief of reliëf.

 

SPOELBAKKEN IN SILGRANIT OF FRAGRANIT

Deze spoelbakken bestaan uit een gebonden samenstelling van fijngemalen kwarts (80%), kunsthars (20%) en kleurpigmenten. Dit zorgt ervoor dat het materiaal heel hard, krasvrij en hittebestendig is. Door een antibacteriële bescherming is het ook zeer hygiënisch. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleurtinten.

 

KERAMISCHE SPOELBAKKEN

Deze spoelbakken hebben een soort glazuurlaag die beschermt tegen heet water en schoonmaakmiddelen. Keramiek is hittebestendig en makkelijk schoon te maken. Het materiaal is ook krasvast, maar wel gevoeliger voor stoten en schokken. Pas ermee op dat je geen harde, zware voorwerpen in deze spoelbak laat vallen. 

Keramische spoelbakken zijn in verschillende kleuren te krijgen en passen zowel in moderne als landelijke keukens. Meestal worden ze in landelijke keukens voorzien voor de ietswat klassieke luxueuze uitstraling. Enig nadeel, naast de gevoeligheid voor schokken, is dat ze wat prijziger zijn.

 

SPOELBAKKEN IN NATUURSTEEN

Deze spoelbakken worden in principe op bestelling gemaakt en gecombineerd worden met een aanrecht in hetzelfde materiaal. Zo vormen je werkblad en spoelbak een heel mooi geheel. Je hebt hier de keuze uit gelijmde of massieve bakken. Bij een gelijmde bak zijn de hoeken wel iets moeilijker schoon te maken, maar het scheelt wel wat in prijs tegenover volledig massief. Enig nadeel aan deze bakken is dat er wel wat een steviger prijskaartje aan vast zit. Ook is het opletten met agressieve of bijtende middelen die schade kunnen veroorzaken.

 

SPOELBAKKEN IN COMPOSIET

Je kan ook kiezen voor een kunststeen in combinatie met een spoelbak in hetzelfde materiaal die naadloos doorloopt. Deze bakken zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren naar standaardafmetingen.

 

 

WELK INSTALLATIETYPE VERKIES JE?

Een spoelbak kan op 3 verschillende manieren gemonteerd worden in je keukenwerkblad. Voor iedere methode bestaan er aparte spoelbakken. Dus je keuze van bak wordt ook door het verkozen installatietype bepaald. Iedere optie heeft een ander uitzicht of gebruiksgemak.

 

OPBOUW-UITSPARING

Bij opbouw wordt de spoelbak met een opstaande rand in de uitsparing van je werkblad bevestigd. De rand van de spoelbak komt dus een stukje boven het werkblad uit. Dit is de meest voorkomende en budgetvriendelijke manier van montage. Wanneer je voor een kunststof of houten werkblad kiest, moet je sowieso voor dit type inbouwspoelbakken gaan. 

Nadeel van dit systeem is dat de zichtbare rand bovenop het werkblad het wat moeilijker maakt om vuil of water rechtstreeks de spoelbak in te vegen.

 

SLIMTOP

Er bestaat bij een opbouw-uitsparing ook de keuze voor een moderne bak die met een heel dunne vlakke rand is afgewerkt. Deze SlimTop spoelbakken zorgen met hun vlakke rand voor een wat strakkere look.

 

VLAKBOUW-UITSPARING

Bij vlakbouw montage verzinkt de rand van de spoelbak vlak op een fijn ingefreesde rand in het werkblad. Hierdoor ontstaat een vlakke afwerking tussen spoelbak en werkblad. Je hebt dus geen randen en kan alles van het aanrecht makkelijk de spoelbak invegen. 

 

ONDERBOUW-UITSPARING

Bij onderbouw wordt de spoelbak aan de onderkant het werkblad gemonteerd. De randen van de spoelbak worden onzichtbaar onder het werkblad vast verwerkt. Dit is mogelijk wanneer je voor een stenen werkblad kiest. Doordat de spoelbak zelf niet direct zichtbaar is, oogt het meteen wat strakker.  Je verliest hierdoor ook minimale werkruimte in het aanrecht. Een verlek kan eventueel in het werkblad uitgefreesd worden of er kunnen afdruipgroeven voorzien worden. 

 

 

WELK FORMAAT VAN SPOELBAK KIES JE?

Groot gezin of klein gezin? Vaatwasmachine in huis of niet? Er zijn heel wat factoren die mee bepalen hoe groot je spoelbak best is.

 

ENKELE SPOELBAK

Bij een kleinere keukenruimte kan je ervoor opteren om met een enkele spoelbak wat werkruimte te winnen. Je kan kiezen voor een model met of zonder afdruipblad, dat is niet altijd een must als je een vaatwasmachine hebt. Deze spoelbakken bestaan in diverse vormen en maten. 

Ben je graag met veel potten en pannen aan de kook of maak je regelmatig ovenschotels klaar? Dan kan een XL-formaat heel handig zijn. Hierin kan je makkelijk grote bakplaten, snijplanken of kookpotten in afwassen. 

 

ANDERHALVE SPOELBAK

Dit is een combinatie van een enkele grote spoelbak en een kleine spoelbak. De kleine spoelbak doet dan meestal dienst als afdruipbakje of groentenspoelbakje. Je kan er ook een inzetvergiet bijnemen om groenten te laten uitlekken.

 

DUBBELE SPOELBAK

Wanneer je voldoende ruimte hebt, kan een dubbele spoelbak handig zijn. Denk er wel over na wat je met die tweede spoelbak gaat doen want anders bestaat de kans dat hij toch overbodig is. Wanneer je geen vaatwasmachine hebt, is deze spoelbak zeker aan te raden. Je kunt dan in de ene spoelbak afwassen en in de andere de vaat laten afdruipen. Dubbele spoelbakken hebben een scheiding in het midden. Bij sommigen is deze scheiding niet zo hoog zodat je makkelijker potten kan overzetten van de ene naar de andere kant.

Wil je toch een beetje werkruimte sparen en vind je zo’n half spoelbakje maar niets dan kan je ook voor een driekwart spoelbak opteren. 

 

 

WELKE DIEPTE HEEFT DE SPOELBAK? 

Spoelbakken zijn doorgaans tussen de 18 tot 30cm diep. Als je voor een enkele spoelbak kiest, ga je beter een dieper model. Je moet immers voldoende plek hebben om je grote pannen en bakplaten schoon te maken. Een eventuele tweede spoelbak wordt vaak iets minder diep voorzien.

 

 

WELKE VORMEN BESTAAN ER?

Er bestaan veel verschillende vormen. Rechthoekig, vierkant, D-vormig of rond. Andere vormen zijn ook mogelijk of kunnen zelfs op bestelling op maat gemaakt worden. De prijs is dan uiteraard ook wel duurder.

De keuze voor een bepaalde vorm hangt af van je persoonlijke smaak en ook het ontwerp van je keuken. Zo zal je in een strakke rechte keuken niet snel voor een ronde bak kiezen. Iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een ronde bak wel praktisch om makkelijk schoon te maken.

 

INTERESSANTE DETAILS OM NIET TE VERGETEN:

De speciaal voor de spoelbak bijhorende accessoires kunnen je comfort vergroten. 

Vind je het bv. vervelend om met je handen achteraf in het vuile afwaswater te gaan dan kan je kiezen voor een automatische lediging. Hierbij kan je met een eenvoudige draai- of duwknop het ventiel openen om water te laten wegstromen.  

Een bijpassend inzetbakje of handige snijplanken, die passen op de spoelbak, kunnen het werk in de keuken makkelijker maken. Deze accessoires zorgen ervoor dat jouw spoelzone een handig bereidingscentrum is. 

 

BESLUIT? 

Welke spoelbak je kiest, is dus volledig afhankelijk van je wensen, eisen en gewoontes in de keuken. De twee belangrijkste criteria voor je keuze hier zullen ongetwijfeld uitstraling en gebruiksgemak zijn.

Het loont zeker de moeite om op voorhand alles goed uit te zoeken. Het zou jammer zijn om een overhaaste keuze met spijt te betalen achteraf.

 


Lees meer

Welke oven past het beste bij je?

Welk materiaal kies je voor je keuken?

Hoe kies je de juiste kraan?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een kookplaat?

Welke koelkast kies je voor jouw keuken?

Geplaatst in de categorie(ën):
Keuzewijzer

Andere berichten

Bekijk al onze berichten
Zomersluiting

Zomersluiting

12/07/2022


Beste klanten, Graag delen wij u mee dat we deze zomer collectief gesloten zijn vanaf zaterdag 15/7 tot en met maandag 31/7. Vanaf dinsdag 1/8 zijn wij terug open! Prettige zomervakantie!

Lees meer

Lees meer

10 trends in de keuken van 2019 op een rij

10 trends in de keuken van 2019 op een rij

12/02/2019


Trends zijn meer dan een oppervlakkige uiting of een poging om aan te zetten tot consumptie. Ze zijn het resultaat van verscheidene studies naar mens en maatschappij in een poging om iets te creëren dat aansluit bij de wensen en behoeften van klanten vandaag en morgen. Het is een expressie van wat er leeft in de samenleving. Alles verandert voortdurend, zo ook keuken en interieur.
 Graag delen we met jullie de trends die dit jaar opvallen!

Lees meer

Lees meer

WELKE KOELKAST KIES JE VOOR JOUW KEUKEN?

WELKE KOELKAST KIES JE VOOR JOUW KEUKEN?

16/03/2023


Een koelkast is een veelgebruikt apparaat in iedere keuken. Er bestaan heel wat verschillende types die, door allerlei extra functies, tegenwoordig veel meer kunnen dan enkel voedsel en dranken koelen. Hoe kies je nu welk type je het beste koopt voor in je nieuwe keuken?

Lees meer

Lees meer

WELK MATERIAAL KIES JE VOOR JE KEUKENFRONTEN?

WELK MATERIAAL KIES JE VOOR JE KEUKENFRONTEN?

02/03/2023


De uitstraling van je keuken zal in grote mate bepaald worden door de keuze van je keukenfronten. Deze keuze heeft een impact op jouw voorziene budget en latere gebruikscomfort. Het is dus zeker belangrijk om je goed te informeren voor je een keuze maakt. We zetten graag alle verschillende mogelijkheden eens op een rijtje.

Lees meer

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.Lees meer