Koken met BORA

  • 1
  • Share

Koken met BORA

Gisteren had ik het genoegen om aan boord te stappen van de BORA opleidingstruck die zijn tocht door België maakte deze week. BORA is een innovatief kookveldafzuigsysteem dat nog geen 10 jaar geleden door Willi Bruckbauer werd ontwikkeld en op een paar jaar tijd al een enorme groei kent.

Ik had eerder, tijdens een kort bedrijfsbezoek in Duitsland, al eens de eer deze man te ontmoeten en even te spreken (een gesprek in mijn beste Jean-Marie Pfaff-Duits welteverstaan).
Echt iemand die enorm gedreven en gepassioneerd is, en ook terecht met zo’n product!

In Duitsland maakte ik met assistentie van een echte chef heerlijke kaiserschmarren op een teppan yaki als dessert klaar. Zoals je op de foto ziet, heeft dit systeem geen probleem om de kookdampen af te zuigen naar beneden.
De kookdampen worden meteen weggezogen waar ze ontstaan zijn. Gewoon toegepaste natuurkunde die rekening houdt met de luchtsnelheid.
BORA heeft 3 verschillende types kookplaten, afhankelijk van de wensen van de klant.
Je kan telkens kiezen of je de lucht graag naar buiten afzuigt (via zijmuur, chape of kelder) of liever werkt met recirculatie.

Ik kan jullie alvast enkele voordelen opsommen:

  1. Vrij zicht. Geen  klassieke dampkap meer die jouw zicht naar buiten stoort. Zeker voor mensen die wat groter zijn, gaat er bij het hoger hangen van een klassieke dampkap heel wat rendement verloren. Dat is met dit systeem opgelost.
  2. Frisse lucht. Hoe hoger geur- en vetdeeltjes moeten reiken, hoe meer kans dat ze zich op jouw kleding en haren afzetten. Om te genieten van de geur van de kookdampen ga je jouw iets meer moeten bukken bij deze manier van koken.
  3. Energiezuinig. Traditionele dampkappen die omhoog hangen zuigen meer opgewarmde lucht uit de ruimte mee weg, waar Bora vooral  eerst de kookdampen meezuigt. Een zeer effectief en efficiënt systeem.
  4. Reinigscomfort. Je hebt alles binnen handbereik. Je hoeft geen laddertje boven te halen om de filters voor reiniging uit jouw dampkap te halen en de dampkap uit te kuisen zo. Alle losse onderdelen zijn ook vaatwasbestendig.
  5. Kwalitatief. Alle metalen onderdelen zijn gemaakt in massief roestvrij staal. Ik kan je verzekeren dat je deze massieve losse onderdelen hun kwaliteit onmiddellijk in gewicht voelt in je hand.
  6. Rust. Ik ga zeker niet zeggen dat dit heel stille damkappen zijn, maar luid zijn ze zeker niet. Er zijn heel wat luidere dampkappen op de markt. Het is een afzuigsysteem die je toelaat om echt te kiezen voor een gezellig kookeiland waarrond je met vrienden een glaasje kan drinken en een gesprek voeren terwijl je jouw kookkunsten toont.
  7. Ontwerpvrijheid. Het laatste en niet in het minst onbelangrijke voordeel voor mij als ontwerper. Zoals je op bovenstaande foto’s ziet zijn te hoge plafonds geen probleem meer. Soms kan bij renovatie afvoer naar buiten moeilijk zijn, maar dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor recirculatiesysteem met filters.

Voor meer info zie www.bora.com/nl

About claudia

You May Also Like

Copyright © 2018 All Rights Reserved. Keukens Van Moerzeke.

Proudly designed by Assoued Design ®