WELKE VERLICHTING KIES JE VOOR DE KEUKEN?
De keuken beschikt vandaag meer dan ooit over een veelzijdig karakter. Het is niet alleen een werkplek waar je goed moet kunnen zien, maar ook een ontmoetingsplaats waar het gerust wat gezelliger mag ogen. Die verschillende taken brengen verschillende wensen met zich mee. De keuze van verlichting speelt dan ook een belangrijke rol in de keukeninrichting. Wie daar liever niet te licht over gaat, geven we graag wat extra tips en informatie mee.
Er zijn drie verschillende types verlichten voor de keuken:
- Basisverlichting
- Taakverlichting
- Sfeerverlichting
Je doet er goed aan om op voorhand een lichtstudie te maken. Bekijk welke verschillende plekken er in de keuken zijn en welk type verlichting die het beste kunnen gebruiken. Eerst en vooral is daglicht zeer belangrijk, zo bespaart je energie en heb je de ganse dag door voldoende licht om te zien wat je doet. Daglicht werkt het prettigst, maar niet iedere keuken kan daar voldoende over beschikken. Bovendien wordt de keuken ook ‘s avonds gebruikt.
Bij keukenverlichting is het verstandig om op een aantal punten te letten. Door gebruik te maken van de verschillende lichtbronnen kan je jouw keuken in elke situatie optimaal verlichten.
1. BASISVERLICHTING
Zorg als eerste voor een goede basisverlichting in de keuken. Dit verlicht de hele ruimte. Dat kan met één centraal lichtpunt of met meerdere inbouwspots of opbouwspots zijn. Het is de verlichting die je als eerste aansteekt als je de keukenruimte binnenkomt voor een duidelijk overzicht.
2. TAAKVERLICHTING
Taakverlichting zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt tijdens het koken, afwassen of ander werk in de keuken. Hiermee voorkom je vermoeide ogen en schaduwvorming op het werkblad. Dit type keukenverlichting moet gericht boven je werkplekken geplaatst worden voor een optimaal gebruik.
Deze verlichting kan strategisch aan het plafond geplaatst worden of in de hangkasten boven het werkblad. Onder de hangkasten kunnen subtiel spotjes of ledstrips geplaatst worden die je aangenamer en veiliger laten werken.
3.SFEERVERLICHTING
Om goed te kunnen werken in de keuken heb je voldoende met basis- en taakverlichting. Maar de keuken wordt ook steeds vaker als leefruimte gebruikt en sfeerverlichting kan daarbij voor een extraatje zorgen. Het maakt de ruimte wat gezelliger en intiemer waardoor je je nog meer op je gemak voelt. Sfeerverlichting bepaalt de uitstraling van je keuken.
Er bestaan heel wat extra sfeermogelijkheden voor in de keuken: een verlichte LED-rand onder het werkblad of onder de kasten, extra verlichting aan de wand of in een nis, een spot aan de binnenkant van een vitrinekast of aan de binnenkant van de keukenkasten, een mooi voorwerp belichten met gerichte keukenspots, enzovoort.
Door te kiezen voor dimbare verlichting kan je ook op een eenvoudige manier sfeer aanbrengen in de keuken en hoef je zo geen extra verlichting aan te schaffen.
MEER OVER:
LED-VERLICHTING
Met led-strips kan je op een eenvoudige en snelle manier meer licht in de keuken aanbrengen. Ze zijn heel compact en zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling.
Het is veelzijdige verlichting die van zacht en warm tot hard en koel kan gaan. In tegenstelling tot spotverlichting verbruiken ledstrips minder energie en geven ze ook geen warmte af.
DIMBARE VERLICHTING
Multifunctionele verlichting is in de keuken geen overbodige luxe. Dimbare verlichting zorgt ervoor dat u met één spot of armatuur verschillende richtingen uit kan. Ze kunnen dienen als functionele- of als sfeerverlichting. Als je wil beginnen met goede basisverlichting en naar het einde van de avond toe wat meer sfeer wil creëren dan is dimbaar licht de ideale oplossing.
WELKE LICHTKLEUR MOET JE KIEZEN?
De kleurtemperatuur van ledverlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van de lamp. Hoe lager, hoe warmer de verlichting.
6500K - koel wit
4000K - naturel wit
3000K - warm wit
2700K - extra warm wit
Voor taakverlichting wordt meestal 3000K of 4000K gebruikt. Beide geven evenveel lichtopbrengst, maar vanwege de heldere lichtkleur lijkt 4000K net iets meer licht te geven.
Voor sfeerverlichting is de meest voorkomende lichtkleur 2700K, wat vergelijkbaar is met halogeenverlichting. Wil je graag een extra warme kleur, dan kan je bv. kiezen voor 2200K wat vergelijkbaar is met kaarslicht. Te fel of koud licht neemt de gezelligheid weg.
Bij de keuze van verlichting moet er rekening gehouden worden met de sfeer, functionaliteit en uitstraling.
Goede verlichting is cruciaal omdat de keuken in de eerste plaats een werkruimte is waar voedsel wordt bereid. Het belangrijkste in de keuken is dan ook dat je ziet wat je doet. De keuken is echter een ontmoetingsplaats waar huiselijkheid en gezelligheid belangrijk zijn. Er zijn dus idealiter verschillende soorten verlichtingen nodig. Wil je graag nog iets meer informatie voor het maken van de juiste keuzes? Dan bij je altijd welkom om je licht eens te komen opsteken bij ons!